De Belgische Piratenpartij heeft uit sociale overweging een olifant op het internet geïnstalleerd

De laatste dagen kwam het social media netwerk Mastodon via verschillende mediakanalen in de schijnwerpers. De reden? Een plotselinge toename van gebruikers. Wat is dit vreemde ding en wat heeft dit te maken met de Piratenpartij?

Mastodonmascotte

Mastodonmascotte

Mastodon is een sterk op Twitter geïnspireerd sociaal netwerk. Voor de gebruikers van dit laatste platform is het dus maar een kleine overstap naar Mastodon. Enkele grote verschillen tussen de twee netwerken zijn dat de berichten op Mastodon 500 in plaats van slecht 140 tekens kunnen bevatten, de posts worden chronologisch weergegeven en er is zowel een lokale (persoonlijke) als globale (federale) tijdlijn [1].

Het meest opmerkelijke verschil echter, ligt elders: Mastodon is vrije, en dus open-source, software. Dit betekent dat iedereen die dit wil, en over de nodige vaardigheden beschikt, een eigen instantie van Mastodon op zijn eigen webserver kan installeren. Nu zou je je kunnen afvragen wat het voordeel is wanneer iedereen zijn eigen sociaal netwerkje opzet? De Mastodon software kan echter over de verschillende instanties heen communiceren. Hierdoor lijkt het als gebruiker alsof je gewoon allemaal deel bent van dezelfde instantie [2]. Het is moeilijk voor te stellen dat gebruikers van Facebook via hun Facebookprofiel plots in interactie zouden kunnen gaan met Twittergebruikers, maar dit is dus ongeveer wat bij de verschillende Mastodon instanties wel gebeurt.

Een voordeel van deze gedecentraliseerde werking is dat dit de mogelijkheid biedt aan verschillende gemeenschappen, groepen, bedrijven of verenigingen om hun eigen instantie aan te maken met eigen regels. Voorbeelden van verschillende instanties zijn: :

Structuur van een netwerk

Structuur van een netwerk [Bron]

Maar wat heeft dit alles nu te maken met de Piratenpartij?

  • Eerst en vooral staan wij als piraten zeer kritisch ten opzichte van het verzamelen van gegevens van gebruikers en hun werking. ‘Traditionele’ sociale netwerken maken deel uit van dit probleem, en zijn een gevaar voor de het democratisch gehalte en menselijke vrijheid in onze samenlevingen. Het is een van de strijdpunten binnen de Piratenpartij.
  • Ook wij kennen het internet. We begrijpen de enorme meerwaarde dat een vrij, horizontaal en gedecentraliseerd netwerk brengt. Wij strijden voor het onderhouden en verbeteren van dit instrument.
  • Bovendien ondersteunen wij de open- en deelcultuur die vrije software, zoals Mastodon, met zich meebrengt.

Zoals uiteengezet in onze basistekst [3], verdedigen piraten constructieve alternatieven die naar voor worden gebracht. Daarom kozen wij er voor om onze bescheiden bijdrage te leveren aan het alternatief dat Mastodon is door onze eigen instantie op te zetten (https://mastodon.pirateparty.be/). Met het leveren van deze service, alsook de service die we via onze pads brengen, hopen we in de toekomst ook deel te kunnen nemen aan initiatieven zoals bijvoorbeeld het Chatons-collectief. Dit is een collectief van alternatieve internetservice providers die het centraliseren en verzamelen van persoonsgegevens in digitala silo’s, zoals nu gebeurt door Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft…, wil helpen voorkomen.

Aarzel niet om mogelijke alternatieven bestuderen en ga mee op onze, of op een andere Mastodoninstantie !

Met deze actie willen wij ook laten zien dat de Piratenpartij meer is dan gewoon een politieke partij, en wij onze waarden ook in praktijk willen omzetten.

[1] https://github.com/tootsuite/documentation/blob/master/Using-Mastodon/User-guide.md#the-federated-timeline
[2] Een vaak gemaakte analogie is ‘denk aan email, ook al word je emailadres door een andere provider gehost, je kunt nog steeds met elkaar communiceren’.
[3] https://nl.pirateparty.be/basistekst/

One thought on “De Belgische Piratenpartij heeft uit sociale overweging een olifant op het internet geïnstalleerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*